Zdravi zubići mališana – dečija stomatologija vam daje prave savete

Uprkos svim mišljenjima, mlečni zubi zahtevaju negu od prvog dana nicanja. Mnogi roditelji zanemare ovu važnu činjenicu jer će zubi ispasti, ali to je pogrešan način stvaranja pravilnih higijenskih navika.

Dečija stomatologija je grana dentalne medicine i posebno je posvećena nezi prvih zubića. Zašto je važno da se neguju zubi koji će kasnije ispasti? Kakvu naviku treba da stvorimo kod dece? Šta preporučuju stomatolozi?

Sve savete potražite u nastavku teksta!

Zašto je bitna dečija stomatologija?

Ovo je posebna grana stomatologije koja ne samo da tretira drugačiju vrstu zuba već ima i posebnu grupu pacijenata – decu.

Zato je jako važno da pronađete odgovornu zubarsku ordinaciju koja ima poseban tretman prema najmlađim klijentima i da izvodi sve potrebne dentalne procedure u oblasti dečije stomatologije:

  • Zalivanje fisura
  • Flourizacija mlečnih zuba
  • Otklanjanje kvarova na mlečnim zubima
  • Davanje pravilnih saveta o nezi zuba od trenutka nicanja pa do izrastanja stalnih zuba

Zalivanje fisura je deo dečije stomatologije koja se radi u cilju sprečavanja stvaranja karijesa na stalnim kutnjacima. Posebnom masom se fisure na zdravim zubima ( prirodne neravnine) zalivaju da bi površine kojima se grize bile glatke i tako onemogućile zadržavanje hrane i kasnije kvarenje.

Flourizacija zuba predstavlja tretman visokokoncetrovanim fluoridom radi povećanja otpornosti zuba i ređu pojavu karijesa.

Otklanjanje kvarova na mlečnim zubima se ne razlikuje od popravke stalnih zuba, ali dečija stomatologija predlaže upotrebu anestezije i animiranje deteta da im se ne bi stvorio otpor prema zubarskoj stolici i zvuku bušilice.

Saveti za negu mlečnih zuba

Prvi dobar savet je da se i tek nikli zubi jednako čiste kao i stalni kasnije. U početku se čiste gazom natopljenom vodom, a kasnije se kupuje odgovarajuća četkica za zube.

Da bi detetu bilo interesantno nabavite neku koja ima motive iz crtanih filmova, neku koja je meka i prilagođena uzrastu vašeg mališana. Uz nju treba kupiti i pastu za mlečne zubiće i kroz zabavu počnite sa učenjem pravilnog pranja. Više o pravilnoj nezi dečijih zuba možete pronaći ovde.

Mališanu možete pokazati kako se zubi peru na omiljenoj igrački, ali i vi da perete zajedno sa njim pa da to postane rutina kao što je to priča pred laku noć. Vremenom se stvara navika pa vaše dete neće otići na spavanje dok ne opere zube. Vi ste tu da kontrolišete da li su sve strane oprane pravilno, ali obavezno pružite mališanu mogućnost da se sam pobrine za higijenu svojih zuba.

Koliko je važno uključiti dečiju stomatologiju?

Ne samo što se stiče rutina pranja i dobra navika, redovnom posetom zubara dečija stomatologija postaje i temelj buduće pravilne nege zuba.

Pravilnom negom biće manje kvarova, a mališan neće osetiti neprijatnost i bol u zubu. Roditelji greše jer često decu vode zubaru samo kada ih zub zaboli pa zato ne mogu da stvore pozitivan stav prema dečijoj stomatologiji već zubara vezuju samo za strah i bol.

Kada se od najranijih dana stvore dobre navike one ostaju za ceo život, a vaše dete će imati zdravije zube i prirodnu naviku posete zubaru. Dečija stomatologija ima za cilj da obezbedi dobru i na poverenju stvorenu vezu koja će ostati čvrsta tokom čitavog života.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *