KAKO SE ODLUČITI ZA IDEALNE PATIKE?


U moru modela patika na tržištu, čovek se često zbuni i dvoumi prilikom odabira patika. Kako je ova vrsta sportske obuće ne zaobilazna u svačijem cipelaru, čovek bira najčešće po sopstvenom ukusu. Danas je patika dobila mesto u modi, pa nije više isključivo za sportske aktivnosti, već ima patika za šetnju, za večernji izlazak, za trčanje i slično. Popularnosti patika su doprineli popularni sportisti, popularni muzičari, kao što su reperi. Oni su zaštitna lica brendova koji mogu da obeleže čak i po neku deceniju.

ŠTA TREBA SLEDITI PRILIKOM KUPOVINE PATIKA?

Verovatno svi znaju zbog čega im je patika potrebna i tako će za dvoranske sportove, kao što su rukomet i odbojka, patika biti plića sa specijalizovanim đonom protiv proklizavanja, a nešto slično će trebati i fudbaleru ali sa dodatkom krampona. To su specijalni modeli, ali imate i brendirane, koje su nastavak neke modne linije. Košarkaš možda želi Valentino patike koje su dublje i koje štite njegov skočni zglob prilikom skakanja. Čvrstinu dopunjuje i jak, kožni materijal, pa je tako osigurao svoj članak od povreda. A ista ta Valentino patika, ili neka druga ( recimo poput Najki ) može biti plića, lagana, savitljiva, prozračnog materijala, koji obezbeđuje određeni protok vazduha. Zato je takva vrsta patika odličan izbor za džogiranje, ili čak profesionalno trčanje. Neka vaš elegantni model Valentino patika ostane za prijatnu šetnju u dvoje, ili za odlazak na ples sa prijateljima. Svakako treba uzimati u obzir za šta biste koristili određeni model patika. I za prve korake roditelji vode o ovome računa. Patika jeste najpre, za sportske aktivnosti, ali vam i obezbeđuje najudobniji korak. Drži čvrsto stopalo, rasterećuje zglob i Ahilovu tetivu, nema bolova u nogama. Zbog svoje udobnosti, omogućava vam energetski najefikasniji stil gaženja.

DA LI STE ČULI ZA PRONACIJU ?

Stil gaženja ili pronacija je normalna prirodna pojava. Trebate dobro zagledati svoj stil gaženja, pošto je to nesvesna radnja, pa ćete videti da li je on normalan, ili je gaženje put spolja ( podpronacija, kada prvo nagazi spoljašnji deo stopala ), ili je put unutra ( nadpronacija, kada prvo nagazi unutrašnji deo stopala ). Kada se uoči sopstven stil gaženja, upravo ćete patikom amortizovati udarac svog stopala o podlogu, pri koračanju. To odlično znaju sportisti kao što su teniseri, jer njihova stopala i zglobovi trpe razne pritiske. Ali, to nikako ne znači da se ne mogu odabrati neke modernije Valentino patike, pa da se koriguje korak anatomskim ulošcima.

Važnost patika u čovekovom životu sve više raste. Modni brendovi vam nude razne mogućnosti za razne namene. Vama jedino preostaje da se, prilikom kupovine, ne vodite isključivo lepotom, već i gore navedenim činjenicama. Svakako je već samim izborom za patike jasno da se bira udobnost i funkcionalnost. Savet je, da u tome budete dosledni do kraja. Ne sme se kupiti manji ili veći broj od potrebnog, jer se odmah gube i udobnost i funkcionalnost. Nijedne patike, pa ni Valentino patike, neće izgledati lepo, ako vam spadaju sa vaših nogu, niti ćete ih vi nositi ukoliko vas stežu!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *