Nekretnine u Srbiji – saveti za kupce i prodavce

Ponuda nekretnina u Srbiji je poslednjih godina veća nego ikad. Gradi se neprestano, pa je i ponuda raznovrsna. Kreditna sposobnost je omogućila mnogima kupovinu svoje prve nekretnine. Ono što je zabeleženo kao trend to je rast cena stanova iz godinu u godinu, pa tako tržište nekretnina u ovom delu Evrope nastavlja da raste brže nego u drugim delovima. Veliki je raspon cena u Srbiji, pa se u zavisnosti od toga šta je kome bitno, može naći odgovarajuće rešenje.

Nekretnine u Beogradu i Novom Sadu izdvajaju se kao najtraženije

Beograd je oduvek, kao prestonica, važio za grad sa najviše mogućnosti, ali i za najskuplji. Svi koji žele posao i usavršavanje dolaze u glavni grad sa željom da napreduju. Prosečne plate u Beogradu su veće nego u ostatku Srbije, ali su i troškovi života znatno veći. Dok je u dugo vremena stari deo Beograda važio za najpopularniji, sada se po broju prodaja stanova Novi Beograd značajno izdvaja. Za sve onima koji je Beograd ipak mnogo skuplji, ali i zbog lagodnijeg načina i filozofije života, a koji ipak žele sve pogodnosti koje nude veliki gradovi, Novi Sad je pravi izbor. Ali, bilo da prodajete ili kupujete nekretninu, postoji par sitnica koje bi trebalo da znate. 

Kako povećati vrednost nekretnine?

Povećanje vrednosti nekretnine može da se ostvari na veliki broj načina. Neki od njih su vrlo važni, delotvorni i provereno mogu da imaju veliki uticaj na formiranje cene po kvadratu. Bavljenje svakim delom uređenja stana imaće dejstvo na ostvarenje veće vrednosti i ocenu koju daje kupac pre odabira i kupovine. Što više detalja bude uređeno sa stilom, osećajem za estetiku i savremenim trendovima, to će na kupce biti ostavljen jači i pozitivniji utisak. Pošto je ponuda, kao i tražnja za stanovima na veoma visokom nivou i ujedno raznolika, svaki detalj može učiniti da se preferencije potencijalnog kupca ispune. Baš vaš stan može biti visoko vrednovan i procenjen kao atraktivan na tržištu nekretnina. Dakle, kao najbitnije stavke koje umnogome mogu da utiču na povećanje cene jedne nekretnine izdvajaju se: prozori, vrata i grejanje. 

U poređenju sa drugim uređenjima i renoviranjima stana, pitanje grejanja u velikom broju slučajeva bude najvažnije za rešavanje, jer kupci često eliminišu prostore u kojima nema ovih instalacija. 

Grejanje je bitan faktor prodajne cene stana, jer polazeći i od sebe, svi bismo tražili dom u kome će nam biti toplo tokom zimskih dana, bez mnogo muke, stresa i velikih temperaturnih oscilacija.

Šta sve treba da znate pre kupovine stana

Pre nego što se odlučite na kupovina stana potrebno je da se dobro informišete. Ukoliko ne posedujete veliku količinu gotovine, trebaće vam stambeni kredit. Proverite da li ste kreditno sposobni i koliku sumu novca možete da očekujete od banke. Obratite pažnju i za koju se banku odlučujete, jer ćete tokom procesa otplate dugi vremenski period biti vezani za nju. 

Zatim, treba da znate da na cenu nekretnine utiče lokacija, mikrolokacija, kvalitet i godina gradnje, struktura, spratnost. Mnogima je bitna dostupnost i blizina određenih objekata i sadržaja: škole, vrtići, pijaca, sportski centri…

Pre nego što krenete u potragu za stanom, bilo bi dobro da napravite spisak favorita, da neke stanove pogledate virtualno i tako napravite užu selekciju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *