Kada se menjaju i koje auto gume su potrebne u zimskom periodu godine?

Saobraćajna pravila se iz meseca u mesec sve bolje definišu, te se jasno odvajaju raznorazni slučajevi i situacije, tako da osim dosta učenja, svi vozači ipak imaju mogućnost da veoma dobro znaju šta u kom trenutku mogu da rade, šta im je dozvoljeno, a šta je ono što je sasvim kažnjivo. Međutim, jedna od stvari koja se odavno veoma dobro zna, jeste na koji način se upotrebljavaju auto gume, kada su potrebne letnje gume za korišćenje, a kada dolazi trenutak za njihovo menjanje zimskim auto gumama. No, ukoliko ovo pravilo još uvek niste savladali ili ste na početku svoje vozačke karijere, evo nekoliko smernica koje će vam sigurno biti od pomoći već pri prvim zimskim danima.

Kada se postavljaju zimske auto gume?

Već početkom novembra, a u momentu kada spoljašnja temperatura spadne ispod 7 stepeni celzijusovih u plusu, vreme je da se postave zimske gume koje su predviđene za vožnju po vremenskim uslovima koji vladaju tokom godišnjeg perioda kada je ova temperatura aktuelna, te temperature koje su dosta niže, jer su napravljene tako kako bi se saasvim prilagodile kolovozu koji je klizav, mokar i prekriven snegom ili bljuzgavicom. Naravno, osim zimskih guma, tu postoji i pravilo postavljanja lanaca na auto gume, ali to je pravilo koje se određuje samo za određena podnevlja i određene puteve, te ne važi za globalno svako motorno vozilo i svaki kolovoz.

Osnovne razlike između zimskih i letnjih auto guma

Letnje gume su napravljene tako da odgovaraju vremenskim uslovima koji su karakteristični za prolećni i letnji period, kada su kolovozi uglavnom suvi i stabilni, pa tako i nisu potrebne auto gume koje moraju da se „izbore“ sa snegom i ledom. Samim tim, osnovna razlika između letnjih i zimskih auto guma je u dezenu, što je vidljivo golim okom. Zimske gume, u odnosu na letnje auto gume, imaju veći broj šara, koje među sobom imaju udebljenja veće dubine, a uz sve to, tu je i veliki broj sitnih kanalića koji služe za lakše i brže odvođenje vode i snega, što svakako obezbeđuje bolje prijanjanje motornog vozila na podlogu po kojoj se vozi, što je i najbitnija stavka za stabilnost vozila, te bezbednost i sigurnost u saobraćaju. Pored ove, razlika između zimskih i letnjih auto guma je u smeši od koje su gume napravljene. Zimske auto gume su napravljene od nešto mekše smeše, koja je na bazi silike, koja obezbeđuje veću elastičnost auto gume , koja je potrebna zbog izdržljivosti same gume u uslovima po kojima se vozi, a to su velika vlažnost, klizavost, te veoma niske spoljašnje temperature. Upravo iz svih ovih razloga, zbog toga što su baš kao i obuća napravljene za određeno godišnje razdoblje, auto gume ne smete koristiti van njihovog domašaja, te se zimske koriste samo zimi, a letnje auto gume samo leti, odnosno u periodu od aprila do novembra. Ukoliko niste sigurni da li se radi o pravoj zimskoj auto gumi, potrebno je da pogledate oznaku, te ako na njima stoji „s“ ili „m + s“ uz snežnu pahuljicu ili planinu, onda vam proizvođač garntuje da su to prave zimske auto gume.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *