Zašto su naočare za vid sve češća realnost mladih ljudi


Slabljenje vida u današnjem vremenu je znatno češća pojava nego prethodnih decenija. Sati i sati provedeni ispred računara, kontinuirana upotreba „pametnih“ telefona i drugih uređaja, kao i izlaganje raznovrsnim snopovima svetlosti, učinili su da veliki broj mladih generacija kupuje naočare za vid. 

Kada se biraju idealne naočare za vid, one u modernom dobu moraju da ispune i druge kriterijume osim pružanja dioptrije i rasterećenja očnog pritiska. One su čak modni detalj, aksesoar koji daje upečatljiv izgled i važno je da budu pažljivo odabrane. Veliki broj razloga pokazuje da su dioptrijske naočare vrlo tražene i popularne na našem tržištu.

Koje probleme sa vidom imaju mlađe generacije?

Iako možda na prvi pogled deluje čudno, ali mladi nose naočare za vid iz najvećeg broja razloga koji važe i za starije populacije. Prvobitni simptomi su gubljenje jasnoće slike, glavobolja i čest pritisak u predelu i između očiju, kao i sve intenzivniji osećaj umora, nelagodnosti, stresa i malaksalosti. Sa prvim znakom potrebno je posetiti očnog lekara i prema preporukama odabrati kod optičara naočare za vid. 

Kako se veliki broj časova u toku dana provede ispred laptop ili ekrana desktop računara, mobilnog telefona, tableta i srodnih uređaja, to značajno utiče na slabljenje vida. Pored toga, otežano upravljanje automobilom tokom dana i posebno tokom noći kada oči „ne trpe“ duga i kratka led svetla ni promene intenziteta snopova, to jasno pokazuje da je dioptrija i više nego potrebna. Pored svih navedenih simptoma koji ukazuju na probleme sa vidom, dodatno se javljaju i fleke u polju pogleda, zatim iskrivljenje slike, bilo da je u pitanju kratkovidost ili gubljenje jasnoće na daljinu. 

Kakve naočare biraju mladi?

Mladi posebno obraćaju pažnju na stil, estetiku, dizajn i atraktivnost svega što kupuju i nose, pa tako i kada se biraju naočare za vid. Naime, one su mnogo više od „pomoćnika“ koji vodi do jasnog vida – danas su modni detalj, način da se stekne doza ozbiljnog izgleda u poslovnom svetu i moćan aksesoar koji će upotpuniti odevnu kombinaciju. Iako su dioptrijske naočare sa jednim ili više nivoa u plusu ili minusu česta realnost, mnoge osobe odaberu njihovu imitaciju. Zbog toga, nekada se naočare biraju i kao modni detalj bez dioptrijskog poboljšanja vida. 

Kada su neophodne dioptrije, danas su dostupna i vrlo tražena bifokalna stakla sa dva nivoa, a posebno multifokalna sa nekoliko dioptrijskih prelaza u vidu peščanog sata. To je fantastičan odabir koji olakšava svakodnevnicu, jer samo u jednom paru naočara dobija se jasna slika u svim prilikama. Bilo da se prisustvuje sastanku, radi na računaru, koristi mobilni telefon, odlazi na proslave u večernjim časovima, upravlja automobilom ili čitaju novine, jedne naočare za vid su sasvim dovoljne da „poprave“ iskrivljenu i zamagljenu sliku u svim situacijama. 

Naočare za vid u određenim godinama postaju imperativ čistog pogleda bez pritiska i jasne slike na daljinu i blizinu, za najveći broj ljudi. Mladi ih biraju u skladu sa potrebama, ali i željama, odnosno prema preferiranom stilu. Najviše vremena i pažnje posvećuju odabiru okvira, materijala od kojih je izrađen i obliku stakala koji će ostaviti utisak baš onakav kakav su i zamislili – obziljan, privlačan, moderan i upečatljiv.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *